Voor het eerst naar school

Hoera, uw kind is (bijna) 4 jaar! De tijd voor uw kind om naar de ‘grote’ school te gaan. Dit is niet alleen voor uw kind heel spannend, maar vast en zeker ook voor u als ouder of verzorger. Welke school past bij uw kind? Dit is voor iedereen een persoonlijke keuze. Kiest u voor een school met een specifieke geloofsovertuiging, een school in de buurt of voor bijzonder onderwijs?

Wij willen u graag helpen bij deze keuze. Wij nodigen u uit voor een kennismakingsgesprek op onze school. Hierin kunnen wij u vertellen waar De Tovercirkel voor staat en hoe wij werken bij ons op school. Uiteraard hoort hier ook een rondleiding bij zodat u onze school in bedrijf kan zien. We hopen u hiermee een goed beeld te geven en hopen daarmee uw keuze makkelijker te maken. U vindt bovendien veel informatie in onze schoolgids.

Neem gerust contact met ons op voor het maken van een afspraak om te komen kennismaken.

Tips voor een goede start

Bij de start van de basisschool komen veel kleine dingen kijken. Om het voor u en uw kind allemaal zo makkelijk mogelijk te maken, hebben we hier op een rijtje gezet wat u kunt verwachten. Daarnaast geven wij een paar tips voor een goede start. 

4 jaar en dan….

4 tot 6 weken voordat kleuters op school starten wordt er contact opgenomen door de leerkracht. Er wordt een afspraak gemaakt waarop uw kind even na schooltijd in de klas komt kijken en kennismaakt met de juf.

Op deze dag zullen verdere wenafspraken worden gemaakt. Ieder kind heeft zijn eigen wenperiode. Bij het ene kind duurt dit wat langer dan het andere kind. Het wennen gaat in overleg met de ouders. De richttijd van het wennen is 4 dagdelen.

Alle tips op een rij

  • Wees op tijd

Vanaf 08:20 uur gaan de deuren van school open. Om 08:30 uur gaat de bel en begint de schooldag. Zorg dat u op tijd bent en dat u en uw kind goed voorbereid zijn, zodat u zich niet hoeft te haasten.

  • Maak het niet te spannend

U kunt er bijvoorbeeld voor zorgen dat uw kind het gebouw en de omgeving al een beetje kent. Voor uw kind is het fijn als het de weg naar school al een paar keer heeft gevolgd en het gebouw heeft gezien.

  • In principe moet een kind zichzelf kunnen redden op school

Dat be­te­kent: zelfstandig naar de wc gaan, zelf aan- en uitkleden, zelf fruit eten, drinken, ge­wend zijn om af en toe zonder ouders te zijn, gewend zijn om met an­dere kinderen om te gaan (peuterspeelzaal/crèche is een goede voor­be­rei­ding).

  • Koop samen schoolspulletjes

Koop samen met uw kind de nodige spulletjes, zoals een rugzakje, broodtrommel en beker. Zo begint het idee van ‘naar school gaan’ een beetje te leven bij uw kind.

  • Wees duidelijk bij het afscheid nemen in de klas

Hoe moeilijk dat afscheid nemen misschien ook is in het begin, wees duidelijk dat u weggaat maar ook later weer terugkomt. Heeft u kind moeite met afscheid nemen? Beseft u zich dan dat kin­deren (vrijwel altijd) stoppen met huilen als hun ouders uit beeld zijn.

  • Geef uw kind de tijd om tot rust te komen

Probeer het de eerste weken zó te regelen dat uw kind niet meteen naar de opvang hoeft, ook al is uw kind dit gewend. Houd het rustig na school en op de vrije dagen. Uw kind doet heel veel in­druk­ken en ervaringen op en zal best moe zijn na een schooldag.

  • Geef niet te veel eten mee in de broodtrommel

U kunt het beste iets meegeven dat uw kind lekker vindt. Chocola, chips of snoep zijn weliswaar lekker maar niet toegestaan.

  • Wilt u iets bespreken met de leerkracht?

In de ochtend is daar vrijwel geen tijd voor, omdat de leerkracht de tijd neemt om ieder kind persoonlijk te begroeten. ’s Morgens is de leerkracht wel vanaf 8:20 uur beschikbaar voor het beantwoorden van een korte vraag. U kunt dan ook een afspraak maken voor een langer gesprek of een mededeling doen.

Inschrijfformulier

U kunt uw kind inschrijven met het inschrijfformulier. Dit formulier stuurt u op (per e-mail of per post) of levert u in bij de directie.